• Fiskelykke
  • Reingjærde
  • Catwalk
  • Brygge
  •  17 mai
  • toppbilde 1
  • toppbilde 2

Samisk høgskoles utredning om sjølaksefiske

Tradisjonell sjølaksefiske og begrensninger gjennom tidene

Presentasjonen av utredningen finner sted på Nesseby pensjonisthus 29. september klokken 17:00.
Foto: Lena Kristiansen

Hvordan har utviklingen vært for sjølaksefiske de siste hundre årene og hvilke begrensninger har det møtt de siste 40 årene? Historiker Steinar Pedersen ser på disse spørsmålene når har legger fram Samisk høgskoles utredning om sjølaksefiske, 29. September i Nesseby.

Utredningen er bestilt av Finnmarkskommisjonen og skal belyse hvordan bruk og rettsoppfatninger har utviklet seg over tid og hvordan de ulike statlige reguleringene av sjølaksefisket har blitt mottatt av sjølaksefiskerne. Steinar Pedersen har ledet arbeidet hvor flere personer fra flere fagfelt har bidratt.

-Jeg kommer til å gå gjennom hovedpunktene i utredningen og se på utviklingen de siste to hundre årene i tillegg til hvordan tradisjonell sjølaksefiske har blitt begrenset, for eksempel hvordan staten i begynnelsen av -80 tallet har begrenset tradisjonell laksefiske i Finnmark og samtidig gitt bedre fiskemulighetene til andre, forteller Pedersen.

 

Utredningen har til formål å være bakgrunnsmaterialet for de vurderinger Finnmarkskommisjonen foretar når det gjelder rettigheter til sjølaksefiske og tilliggende rettigheter. Derfor er leder for Sør-Varanger sjølaksefiskarlag, Astrid Daniloff veldig spent.

 -Vi har venta på den lenge og er veldig spent. Vi håper at denne utredningen kan være med på å påvirke lovgivningen slik tradisjonell sjølaksefiske vil kunne eksistere som sjøsamisk- og kystkultur også i framtiden, sier Daniloff.

 

Presentasjonen av utredningen finner sted på Nesseby pensjonisthus, 29. september klokken 17:00.

 

Kontaktperson

 

Steinar Pedersen, rektor Samisk høgskole Astrid Daniloff  , leder Sør-Varanger sjølaksefiskarlag.

 

 

 

 

 

 

image 004

Tips en venn  Skriv ut
Web levert av CustomPublish AS