• Fiskelykke
  • Reingjærde
  • Catwalk
  • Brygge
  •  17 mai
  • toppbilde 1
  • toppbilde 2
_mg_8998

Allaq - Beaivváš med gamle myter i en fryktet framtid

Se Beaivváš nye fortelling om kjærlighet og håp av Cecilia Persson. Varangerbotn samfunnshus onsdag den 03.03.

Forestillinga starter klokka 19.00

Foto: Hans-Olof Utsi/Allaq/Beaivváš.


  1 / 8 
 
_mg_8014.jpg 
_mg_8014.jpg
 


”Med hvilke ord ville du forklart innholdet i Allaq, til en person som ikke har kjennskap til forestillingen?” Forfatter Cecilia Persson sitt svar på dette er: ”Det handler om en jente som blir forelsket i en bjørn. Og alle vil vel høre en fortelling om kjærlighet og håp?” Vanskeligere er det ikke. Eller det er det jo. For selv om vi er ved kjernen, så er det mer omfattende enn så.


Sommaren i år var torr och snål. Allt brinner, brinner. Heta somrar. Varma vintrar, utan snö och is. Långsamt går det, ändå väldigt fort. Det snöar när det borde regna och regnar när det borde vara snö. Inget växer. Inget liv får plats i askan efter oss.


Med disse ord setter Veiviseren i gang det hele. For det som presenteres i Allaq er en framtidsvisjon, der naturen og verden som vi nå kjenner den, har kollapset. Og det handler om en gammel kvinne som blir forlatt for å dø, sammen med sitt eneste barnebarn, Allaq. ”Etter den store katastrofen der jorden tapte sin livskraft, finns det ingen annen som vil ta ansvar for den gamle. Det er bare datterdatteren Allaq som klarer å snakke med henne. Det er bare hun som får svar, når ingen annen ser eller hører.” Slik skriver forfatteren Persson, og fortsetter: ”For å overleve tar den gamle med seg Allaq til et sted hun selv oppdaget i sin barndom, en dal der steinene synger og forteller om sitt liv fra tidenes begynnelse. I steinens dal dør bestemor og Allaq blir ensom med en skikkelse som hun aldri før har sett eller møtt; en bjørn.” Cecilia Persson har bygd sin tekst på tre forskjellige myter, fra tre forskjellige urfolkskulturer; den samiske, inuittiske og fra en indianerstamme i Alaska. Men hun har også latt seg inspireres av sin egen bakgrunn. Cecilia Persson har stor forkjærlighet for naturen og vil med dette også vise, som hun selv sier ”de fantastiske åndelige tradisjonene som finnes hos de arktiske urfolk, som samene er en del av”.

Tips en venn  Skriv ut
Web levert av CustomPublish AS