• Fiskelykke
  • Reingjærde
  • Catwalk
  • Brygge
  •  17 mai
  • toppbilde 1
  • toppbilde 2

Nå tilgjengelig for publikum!

Utstilling på VSM - N´e manzaya, nenetsisk skinnsøm

Utstillingen viser skinnarbeid laget av nenetsiske kvinner på tundraen i Nenets Autonome Okrug i Nordvest-Russland. Utstillingen vises i perioden 26.5.-15.8.2008.

 

Utstillingen "N´e manzaya - nenetsisk skinnsøm fra tundraen" er muliggjort gjennom bevilgninger fra Nenets Autonome Okrug, Barentssekretariatet og Tromsø Museum-Universitetsmuseet, samt gjennom et samarbeid med Varanger Samiske Museum og De Samiske Samlinger i Karasjok, som er visningssteder i Norge sammen med Tromsø Museum. Gjenstandene i utstillingen er fra samlingene ved Nenets Regionale Museum.

PlakatTMU

 

"En kvinnes høyre pekefinger bærer hele tundraen."
nenetsisk ordtak

 

De vakre skinnarbeidene i utstillingen - i hovedsak vesker - er samlet inn i et område som tidligere ble kalt Vest-Sibir, tundraregionen vest for Uralfjellene. Dette er en del av det enorme hjemlandet til nenetserne, et av det mest kjente reindriftsfolkene i nord. Reinen er svært viktig for nenetserne, nær sagt alt i livet dreier seg om reinen. Det er hensynet til reinen, og ikke mennesket, som definerer hverdagens arbeidsoppgaver. Reinen gir ikke bare mat, men forsyner også mennesket med materiale for å lage klær, telt og husholdningssgjenstander.

Det er dette som er tema for utstillingen: I en nomadisk livsform, hvor man hele tiden er på vandring og må pakke ned og pakke opp, der må alle gjenstander ha sin helt faste plass. Dette er bakgrunnen for de nenetsiske skinnveskene. Klær fottøy, redskaper, sysaker, religiøse gjenstander - alle sammen hører hjemme i dertil egnede skinnvesker. Ut fra dette har det utviklet seg tre typer vesker: pad, tutsya og padko, som alle kan ses i utstillingen.

Tips en venn  Skriv ut
Web levert av CustomPublish AS