• Fiskelykke
  • Reingjærde
  • Catwalk
  • Brygge
  •  17 mai
  • toppbilde 1
  • toppbilde 2

Rapport fra utstillingsåpninga ”Fra Russland til Nesseby”

Søndag 13. mai inviterte Varanger Samiske Museum til åpning av utstillinga ”Fra Russland til Nesseby”, som er en portrettutstilling av seks Nessebykvinner med opprinnelse i Russland.

Arrangementet var svært vellykket og trakk fullt hus. Over 70 besøkende med stort og smått deltok og fikk se en interessant og vakker liten utstilling, og smake nydelig russisk mat som var tilberedt av de seks kvinnene. Det var på forhånd annonsert med ”en smakebit” og ”enkel servering”, men de fleste droppet nok middagen etter dette traktementet!

Leder for prosjektet, konservator/formidler Mia Krogh, ønsket velkommen og fortalte at utstillinga er et ledd i museets samtidsdokumentasjon, den tida vi lever i nå, som utgjør en viktig bit i museets arbeid med samisk kultur. Varanger Samiske Museum er aktive deltakere i samtidsnettverket for museene i Norge, og denne utstillinga er et resultat av samtidsprosjektet ”Russiske kvinner på den norske landsbygda.” Hun mente at vi kan ikke bare skue bakover i tid, men må også formidle og ta vare på den kulturen som leves her og nå. Prosjektlederen trakk også fram arbeidsinnsatsen og lagarbeidet ved museet, som alltid gjennomføres ved prosjekter og arrangementer, men sa at det viktigste bidraget tross alt kommer fra de seks kvinnene som har deltatt i prosjektet. Uten dem ville det verken blitt prosjekt eller utstilling, mente hun, og rettet en stor og varm takk til Olga Karlsen, Irina Andersen, Galina Aune, Nina Olsen, Irina Eriksen og Svetlana Karlsen.

wsm 2
 
 


 
Ordfører Ann Jorid Henriksen åpnet utstillingen og holdt en sterk åpningstale, der hun framhevet det positive tilskuddet de russiske kvinnene i Unjárga/Nesseby utgjør, og den styrken og arbeidsinnsatsen de framviser. Flere av kvinnene har utdannet seg i Norge, på norsk, og deriblant også tatt førerkortet, på norsk. Hvor mange av oss hadde gjort det samme på russisk? Henriksen plukket opp tråden etter Krogh, og la vekt på viktigheten av samtidsdokumentasjon. Det som er samtid nå, blir historie etterpå, og kanskje om noen hundre år vil det stå følgende i historieboka: ”… I Nesseby har man i flere hundre år; helt fram til det 21. århundre, funnet spor og boplasser etter mennesker fra øst…”  Ordføreren påpekte også den flerkulturelle historien til Unjárga/Nesseby, og trakk fram de andre kulturene og nasjonalitetene som befinner seg her. Hun takket Varanger Samiske Museum for den innsatsen som gjøres også for samtidskulturen, ved å trekke fram en så stor og viktig gruppe som de russiske kvinnene, og sa at det bør være et eksempel til etterfølgelse på andre områder i samfunnet. Hun mente også at denne typen utstilling der vi blir bedre kjent med seks av de russiske kvinnene i kommunen, kan brukes som innfallsvinkel til også å bli kjent med de andre kulturene som finnes i Unjárga/Nesseby.

Tips en venn  Skriv ut
Web levert av CustomPublish AS