• Fiskelykke
  • Reingjærde
  • Catwalk
  • Brygge
  •  17 mai
  • toppbilde 1
  • toppbilde 2

Ordførerens tale i forbindelse med kulturprisutdeling til Signe Urtegård i Nesseby 6. november 2005

Kjære Signe

 

Det er med den største glede jeg nå skal få tildele deg Unjárgga gieldda/Nesseby kommunes kulturpris!

 

Du har vært i kommunen snart i 10 år, og på den tida har du deltatt i det aller meste som har med kulturliv å gjøre; konserter, teaterforestillinger, kunstutstillinger osv.  Du deltar, . enten som tilskuer eller aller helst som deltaker.

 

De fleste her vet at du er dirigent for et kor som etter hvert er blitt vel så kjent utenfor kommunens grenser som innenfor.  Du starta UNTAK fra nullpunktet, og siden har du bare løfta, løfta og løfta koret.  Du har sjøl tatt dirigentutdanning i Tromsø for å gjøre deg selv og koret enda bedre, du stiller krav til koret og du oppnår resultater.

For:  hvilken annen kommune i Finnmark har et blandakor som er på nikk med kongen og dronninga?  Helte TO ganger i løpet av ett år har ditt kor fått opptre for kong Harald og dronning Sonja; på Tingrettsåpninga i Tana og nå i høst på Sametingets åpning.

 

Den store oppmerksomheten som er koret forunt for tiden skjer takket være deg, Signe, takket være deg og din musikalitet, din vilje og evne til å stå på, og ikke minst:  den bevissthet og respekt du har for den kulturen og det språket vi har i denne kommunen!  Vi skal ha samisk musikk på repertoaret, det synes å være ditt kor-mantra.  Og koret har samisk musikk på repertoaret.  Du har fått flinke mennesker som Frode Fjellheim og Knut Kristiansen til å lage fantastiske arrangementer på tradisjonell samisk musikk, og du har fått dyktige og kreative komponister som Halvdan Nedrejord til å lage nye musikalske verk som bare finnes her i Nesseby, i koret UNTAK!  Gud alene vet om denne musikken hadde vært her hos oss, eller om den i det hele tatt hadde vært laget, hadde det ikke vært for deg!

Mye av denne nye musikken vil etter hvert være med på å berike og fornye den samiske musikken, det er nå min spådom.

Denne nye samiske musikken, kombinert med fokuset på nordkalott tilhørigheta er nok det som er grunnen til at du og koret ditt stadig oftere blir invitert til å delta i arrangementer rundt omkring.  Bl.a. har dere vært invitert 2 ganger til Barents internasjonale korfestival i Tromsø, og nå like før påske i 2006 tar du koret ditt med deg og flyr til Sør-Afrika, invitert til å representere Norges korforbund på en stor festival der.

 

Du og koret har vært med på utviklinga av folk til folk samarbeid på Nordkalotten.  Dere har et finsk vennskapskor i Kokkola og et fantastisk vennskapskor i Zapoljarny i Russland.

 

Jeg kunne holdt på lenge å snakke om ting som du, Signe har vært motoren og drivkrafta til, men må få levert fra meg prisen på kr 15.000, et bilde laget av Inger Anita Smuk og denne blomsterbuketten før kvelden faller på, så vær så god og gratulerer hjertligst!

 

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
Web levert av CustomPublish AS